Maandelijkse tips van Broese

 

 

Roman van de maand

Maak het mooi

Thomas Verbogt

€ 22,99
De Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Mae West zei: 'Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.' Thomas Verbogt, de hoofdpersoon in Maak het mooi, wil precies dat: zijn leven goed doen. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Met sommige ervan weet hij zich geen raad, zoals die aan de geliefde, voor wie hij zich zo verantwoordelijk voelde, maar die hij niet kon beschermen.Maak het mooi is een roman over het verlangen naar verbinding en over van betekenis zijn, maar natuurlijk vooral over hoe te leven, hoe dat goed te doen, hoe jezelf te begrijpen.De pers over het werk van Thomas Verbogt:'Een overtuigend, schitterend bewijs dat alles, alles ertoe doet.' Het Parool'Thomas Verbogt wordt alleen maar beter. En hij wás al zo goed.' ***** de Volkskrant'Verbogt excelleert in evenwicht en subtiliteit.' Knack'Hij ontroert diep.' Nouveau

Thriller van de maand

Fairy Tale

Stephen King

€ 24,99
Een nieuw meesterwerk van Stephen KingCharlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en American football, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij tien was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf en voor zijn vader moest zorgen.Dan, wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een hoge heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.Charlie begint klusjes te doen voor meneer Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassette-bandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat hij zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.In de pers'Gestoeld op oervertrouwde sjablonen, maar toch fris en geregeld verrassend.' Het Parool‘Op een speelse en intelligente manier vermengt King de typische bouwstenen van sprookjes met fantasy, horror en thrillerelementen.’De Limburger‘Met zijn nieuwe boek demonstreert Stephen King opnieuw zijn veelzijdige talent.’ Nederlands Dagblad‘Eersteklas vermaak, die dik vijfhonderd bladzijden lees je in één ruk uit.’ NRC Handelsblad‘Smakelijk vakwerk.’ VPRO Gids

Non-fictie van de maand

Wij en het water

Lotte Jensen

€ 34,99
Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Vele malen wisten we de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen we te maken met verwoestende overstromingen. Denk aan de Sint-Elisabethsvloed van 1421 of de Watersnoodramp van 1953. In de culturele verbeelding van dit soort catastrofale gebeurtenissen gaan kwetsbaarheid en trots hand in hand: in foto’s, verhalen en monumenten benadrukken schrijvers en kunstenaars zowel de rampzalige gevolgen als de veerkracht van gemeenschappen. Wij en het water vertelt het verhaal van drijvende wiegjes, Hollandse leeuwen, waterwolven, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties, solidariteit en een vinger in de dijk. Maar Lotte Jensen laat ook zien hoe de culturele verbeelding door de tijd heen nieuwe relevantie krijgt. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt voor toekomstige generaties, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit.

Jeugdboek van de maand

Supergroen

Thijs Goverde

€ 15,99
Boterbloemen zijn superschurken en van een distel kun je het nóóit winnen. Nee, dan de paardenbloem. Die zorgt er helemaal in zijn eentje voor dat het in de grond een beetje gezellig blijft voor regenwormen en collega-planten. In dit boek ontdek je hoe spannend en boeiend de wereld van de planten is. Want wist je dat appelbomen eigenlijk allemaal een soort klonen zijn? En wat de overeenkomst is tussen grassen en croissantjes? Thijs Goverde ontdekte in zijn eigen voedselbos de magie van planten. En daar schreef hij heel erg grappige verhalen over, waar je ook nog veel van opsteekt. Feit: voor wie dit boek gelezen heeft, is een plant nooit meer zomaar een plant!

Prentenboek van de maand

Soms als ik een vlinder zie

Boudewijn de Groot ; Jaco van der Steen

€ 18,99
De nieuwste liedjes van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lezen en luisteren als gedichten. Als miniverhalen, over de kat Schaduw, de muis en de mediterende uil, de giraf die bang is om zijn nek te breken en de zebra die zomaar midden op straat ligt, om er maar een paar te noemen. Mark Janssen maakte er prenten bij waar je steeds opnieuw wilt induiken en vanzelf van gaat meezingen, terwijl je je onderdompelt in de muziek van Boudewijn de Groot en zijn vrienden. Het boek bevat een qr-code naar de playlist op Spotify.

Strip tip van de maand

The many deaths of laila starr

Ram V.

€ 16,95
Humanity is on the verge of discovering immortality, which means the avatar of Death is out of a job... or is she?

Kookboek van de maand

Boekoe Kita Green

Mirjam van der Rijst ; Harold Pereira

€ 37,50
Boekoe Kita Green is de vega opvolger van Boekoe Kita, het succesvolle, en eerste moderne kookboek over de Indische keuken met recepten en verhalen. Nu is het tijd voor de next generation! In Boekoe Kita Green komen 30’ers, 40’ers en 50’ers met Indische roots aan het woord. Geboren en getogen in Nederland, maar met net zulke mooie verhalen en herinneringen over wat hen en hun kookstijl typisch Indisch anno 2022 maakt: namelijk vegetarisch.

Album van de maand

Bjork - Fossora (LP)

Bjork

€ 42,50
Tracklist 1. Björk - Atopos (Feat. Kasimyn) 2. Björk - Ovule 3. Björk - Mycelia 4. Björk - Sorrowful Soil 5. Björk - Ancestress (Feat. Sindri Eldon) 6. Björk - Fagurt Er Í Fjörðum 7. Björk - Victimhood 8. Björk - Allow (Feat. Emilie Nicolas) 9. Björk - Fungal City (Feat. Serpentwithfeet) 10. Björk - Trölla-Gabba (Feat. Kasimyn) 11. Björk - Freefall 12. Björk - Fossora (Feat. Kasimyn) 13. Björk - Her Mother's House (Feat. Ísadóra Bjarkardóttir Barney)
pro-mbooks3 : libris