Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een heerlijk prentenboek met prachtige illustraties, dat je keer op keer zal betoveren.

Het meer dat verdwijnt

Paddy Donnelly

€ 14,99

Achter het eiland aan de overkant van de grote zee, ligt een ander eiland. Dat is geen gewoon eiland, want daar vindt je overal magie. Nou ja, vinden… dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Want magie is eigenlijk bijna onzichtbaar. Je kunt het pas merken als je iets raars ziet. Zoals een meer dat ineens weg is terwijl het er gisteren nog lag.

Als Meara aan opa vraagt hoe zo’n meer kan verdwijnen, dan heeft hij steeds weer een ander verhaal klaar. Misschien hadden de schapen het warm en heeft hun vacht al het water opgezogen, of waren het zeemeerminnen die de stop uit de bodem trokken. Het kan ook zo zijn dat het gevroren heeft vannacht en dat een reus het meer als ijsklontje in z’n drankje heeft gedaan.

Meara gelooft er niks van en probeert elke dag het geheim van het meer te ontdekken. Maar zoals het met magie gaat, laat het zich pas ontdekken wanneer je er klaar voor bent. En op een dag is het zover. Dan neemt opa je mee en zul je eindelijk weten hoe het komt. Maar vertel het niet verder, want niemand zal je geloven.

Dat magische eiland is Ierland, waar al eeuwenlang een rijke traditie bestaat van verhalen vertellen. Een belangrijk kenmerk daarin is magie. Niet zo verwonderlijk, want het landschap is zo bijzonder, dat je achter elke steen of boom kabouters of elfen zou kunnen verwachten. Dit verhaal vangt een stukje van die magische sfeer. En als je aan het einde denkt dat het allemaal onzin is, dat kom je tot de ontdekking dat het verdwijnende meer echt bestaat.

Een heerlijk prentenboek met prachtige illustraties, dat je keer op keer zal betoveren.

Het is een erg grappig boek geworden dat heel lekker leest.

Sara Paletti

Manon Sikkel ; Esther Leeuwrik ; Katrien Holland

€ 15,99

Manon Sikkel kennen we van een hoop kinderboeken, waaronder de populaire serie Geheim Agent oma. Nu komt ze met een nieuwe serie over het meisje Sara Paletti en haar strijd om de flatgebouw te redden van afbraak. Het belooft een erg leuke serie te worden met heel veel grappige momenten, creatieve uitvindingen en zeer nare volwassenen (zoals die vreselijke burgemeester en haar hebberige hulpje).

Sara Paletti woont op dertien hoog in een flat van veertien verdiepingen. Haar moeder is uitvinder en haar vader rijdt in een auto met een kaaskroket op het dak. Alle flatgebouwen om hen heen zijn afgebroken, maar toen hun flat aan de beurt was, bleek het geld op te zijn. Nu wonen zij op een bouwterrein samen met een hoop andere mensen. Er is ook een lift aanwezig, maar deze doet het niet zo goed. In de meeste gevallen is dat niet zo erg, maar soms best onhandig. Het levert in ieder geval een paar hilarische grappen op door het boek heen.

Wanneer de bewoners een brief ontvangen van de woningbouwvereniging, waarin staat dat ze binnen vier weken moet ophoepelen, besluit Sara iets te bedenken om hun huis te redden van de ondergang. Want Sara kan een paar dingen heel goed: heel snel popcorn eten, een beetje Italiaans praten en goede plannen bedenken. Hierbij krijgt ze hulp van Alfie, een heel lief jongetje in een blauwe jurk. Samen doen ze er alles aan om de burgemeester ervan te overtuigen dat hun flat de mooiste flat ter wereld is en onmogelijk afgebroken mag worden. Het is dan wel jammer dat die burgemeester een enorm naar mens is. Zal de reddingsplan gaan lukken?

Het is een erg grappig boek geworden dat heel lekker leest. Het eindigt met een open einde, waardoor je nieuwsgierig achterblijft met de vraag hoe het verder zal gaan. Bijzonder knap vind ik de wijze waarop Manon Sikkel met een kleine handeling en een paar woorden leuke of nare karakters kan neerzetten. Als lezer krijg je meteen sympathie voor iemand of juist een hekel aan iemand. Ik ben in ieder geval erg blij met deze nieuwe bewoners van Kinderboekenland

Een goed verhaal, dat ook zeer geschikt is voor lezers die helemaal niet van poëzie houden

Over gehaktballen

Saskia de Jong

€ 14,99

Hoe kun je kinderen op een goede manier kennis laten maken met poëzie? Nou, simpel! Schrijf een leesboek, laat de hoofdpersoon duidelijk zeggen dat gedichten stom zijn en stop dat verhaal vervolgens vol met de leukste kindergedichten. Leer ze tussendoor ook nog eens hoe je heel eenvoudig zelf een gedicht kunt schrijven en laat ze zien dat gedichten nog steeds heel stom zijn, maar soms wel heel handig.

Het mag duidelijk zijn dat dit een erg origineel boek is. Niet eerder zag ik zo’n leuke manier om kinderen kennis te laten maken met poëzie. Het lijkt me dan ook een ideale manier voor meesters en juffen om dit vaak bewust genegeerde onderdeel eindelijk eens op te pakken. Saskia de Jong laat namelijk zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Een gedicht kan juist heel leuk zijn, en hiermee kunnen kinderen ook nog eens zelf aan de slag.

De oma van Sjuul leest graag gedichten en Sjuul vindt dat eigenlijk maar heel stom. Waarom doen ze altijd zo moeilijk? Waarom kan zo’n schrijver niet gewoon zeggen wat die wil? Maar daar is oma het niet mee eens. Zo’n gedicht vertelt namelijk heel veel, zoals bijvoorbeeld een sfeer of gevoel. Sjuul snapt daar maar niks van.

Op een dag ontmoet ze in de bibliotheek Luca, die op zoek is naar een gedicht. Zijn oma is overleden en hij moet iets zeggen bij de begrafenis. Hij is daar helemaal niet goed in en daarom wil hij een gedicht voorlezen. Sjuul besluit hem te helpen, want als iemand een goed gedicht weet, dan is het haar oma wel. Ondertussen is ook nog eens de vader van haar meester overleden en wanneer de klas tekeningen gaat maken om de meester op te vrolijken, besluit Sjuul een gedicht te schrijven. Dat zal hij zeker wel waarderen.

De hond van Luca’s oma moet naar het asiel en daar zijn Luca en Sjuul het helemaal niet mee eens. Ze verzinnen een plannetje, maar dat dreigt helemaal uit de hand te lopen. Zal het ze lukken om de hond te redden?

‘Over gehaktballen’ is een goed verhaal, dat ook zeer geschikt is voor lezers die helemaal niet van poëzie houden. In het ergste geval zul je ontdekken dat een gedicht ook wel erg leuk kan zijn. En als je stiekem toch nog meer wilt lezen, dan staat achterin een lijst met allerlei dichtbundels. Ik zal het niet verklappen. We zeggen gewoon dat gedichten stom zijn. Soms! .

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal voor lezers vanaf 11 jaar.

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

€ 18,99

Een goede ontwikkeling op het gebied van jeugdboeken is de verbreding van thema’s en doelgroepen. Het aanbod weerspiegelt steeds beter de variëteit van de samenleving. Maar het is ook duidelijk dat schrijvers vaak nog aan het zoeken zijn. Niet elk boek komt natuurlijk over. Soms lijken personages of situaties iets te geforceerd over te komen. King en de drakenvlinders hoort zeker niet tot die categorie. Op geloofwaardige wijze worden thema’s als racisme en homoseksualiteit behandeld als alledaagse onderwerpen.

King rouwt om zijn recent overleden oudere broer, en hij is ervan overtuigd dat deze ieder moment terug zal keren als een libelle. Elke dag na school gaat hij naar een moeras waar allerlei libellen rondvliegen, maar tot op de dag van vandaag heeft hij zijn broer nog niet tussen hen kunnen ontdekken.

De band tussen de broers was bijzonder hecht en King hechte enorme waarde aan het advies van zijn broer Khalid. Maar wanneer bekend wordt dat de beste vriend van King op jongens valt, eist Khalid van King dat hij de vriendschap stop zet. De bedoeling is goed bedoeld, omdat Khalid bang is dat King het al moeilijk genoeg krijgt als donkere jongen. Maar het resultaat is, dat King in een enorme gewetenscrisis komt en niet weet hoe hij hier mee om moet gaan. En door de dood van Khalid is het probleem nog veel groter geworden.

Wanneer King na lange tijd weer tegenover zijn voormalige vriend Sandy staat, komt hij voor een dilemma te staan. Sandy is weggelopen van huis en heeft de hulp van King nodig. Er moeten keuzes gemaakt worden. Zal King vasthouden aan het advies van zijn broer, of kiest hij voor zijn vriendschap met Sandy? Op verschillende fronten wordt King gedwongen om eerlijk te zijn naar zichzelf, ook als dat zal leiden tot een botsing met zijn omgeving.

Ondanks allerlei pittige thema’s zoals discriminatie, pestgedrag en rouwverwerking blijft te toon erg licht. Daardoor is het bij uitstek zeer geschikt voor jeugdige lezers. Bijzonder is ook dat het verhaal vooral aantoont, dat discriminatie ook voor een groot deel gevoed wordt door angst voor wat zou kunnen gebeuren. Want vaak blijkt de omgeving veel milder te zijn dan verwacht wordt.

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal voor lezers vanaf 11 jaar.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks2 : libris