Kookboekenweekblog: Wereldse bouillons

WERELDSE BOUILLONS
100 x  Comfortfood uit 5 wereldkeukens | Marianne Snel

Een heel boek over bouillons. Persoonlijk word ik daar niet meteen dolenthousiast van. Wat me wel enorm aanspreekt is de prachtige cover van het boek. Ik hou van die stoere robuuste fotografie. Marianne Snel is professioneel foodfotograaf, stylist en receptontwikkelaar. Dat is meteen duidelijk als je het boek ziet.  Ik vind de fotografie te gek en het boek is strak vormgegeven. 

Marianne schrijft dat ze blij wordt om met heel weinig ingrediënten toch iets lekkers te maken en dat ze ons, de lezers, vooral wil enthousiasmeren met haar boek. Om ook eens je groentela op te ruimen en nieuwe combinaties uit te proberen. No waste, kijk daar word ik enthousiast van!

Al bladerend raak ik in de ban van dit boek. Het zijn niet alleen bouillons, maar  nog 100 andere lekkere recepten met de bouillons als basis. 
Het is slim en lekker overzichtelijk ingedeeld in 5 wereldkeukens:
de Franse, Italiaanse, Aziatische, Midden-Oosterse en de Zuid-Amerikaanse keuken.
Per keuken zijn er steeds 4 basisbouillons: groente, kip, vis en rundvlees. Bovendien vind je er per keuken een fijne drinkbouillon.
Een goed idee, want het is naast heel hip, een super gezond tussendoortje dat je immuunsysteem meteen een boost geeft.
Voor de bouillons moet je even de tijd nemen, maar als de pannen eenmaal op het vuur hebben staan pruttelen, heb je een prachtige basis waarmee je allerlei lekkers maakt.

WereldseBouillons

Rode linzen dadelsoep, door Annemiek gemaakt uit 'Wereldse Bouillons'

In het hoofdstuk van de Franse keuken staan klassieke bouillons uit verschillende regio’s in Frankrijk met smaken als rozemarijn, tijm en dragon. Met de basis kippenbouillon maak je bijvoorbeeld een heerlijke pot-au-feu met kip, aardappel en en paddenstoelen.
Hoe Frans is dat! Je laat het kippetje lekker lang stoven en ondertussen maak je er uienbroodjes met gruyère en cognac bij. Ik zie het al voor me: thuis komen na een lange herfstige boswandeling, kaarsjes aan, goed glas wijn erbij en dan die pot-au-feu op tafel, die je ’s ochtends hebt voorbereid.

In het hoofdstuk Italië zijn de bouillons eenvoudig en robuust met leuke toevoegingen zoals porcini of een Parmezaanse kaaskorst. Zo geef je de gerechten een hele leuke twist. Ik krijg meteen zin om de stevige soep met 3 soorten kaas, brood en savooiekool te maken.

Na Europa gaan we op avontuur in de Aziatische keuken. Bouillons en gerechten uit China, Japan, Indonesië, Thailand en India.
Ze staan synoniem voor een explosie aan specerijen en smaaksensaties. Neem bijvoorbeeld de pittige dandan noedelsoep met Chinese broccoli of de gestoofde hoisinkip met smaken als verse gember, steranijs en koriander. Heerlijk!

Bij de nu zo immens populaire Midden-Oosterse keuken vind je  mooie, haast betoverende, smaken. Deze keuken heeft zijn oorsprong in de islamitische keuken, maar wordt ook gekenmerkt door invloeden uit het christen- en jodendom. Het is een enorm rijke keuken met magische smaken als harissa, tahin, kaneel en dadels. De rode linzen dadelsoep is zo’n voorbeeld: lekker zoet en pittig tegelijk. 

De Zuid Amerikaanse keuken is de laatste jaren bij ons meer en meer geliefd. En terecht. Bij een taco denken we niet meer aan die smakeloze lapjes van de supermarkt maar aan de smaak van zelfgemaakt. Het is zo eenvoudig om te maken en 1000 keer lekkerder.

Organiseer een keer een Mexicaanse fiësta en serveer taco’s met pulled chipotlekip en ananas pickle. Succes gegarandeerd.

Ik vind Wereldse bouillons een heerlijk boek geworden, wat me enorm heeft verrast. Het is Marianne in ieder geval gelukt om mij enthousiast te krijgen en ik ben ervan overtuigd dat dit voor een heleboel kookliefhebbers geldt.

Als onze Brasserie straks weer open mag, staat de rode linzen dadelsoep in ieder geval bij ons op de kaart. 

 

Brasserie Broese

Wereldse bouillons

Marianne Snel

€ 25,99
Homemade bouillon is een smaakmaker, ingrediënt en gerecht in een. Het is een perfecte umami-basis voor zelfgemaakte soepen, stoofpotten en ander comfortfood. Van Italiaanse risotto tot Japanse ramen: een goede bouillon is het halve werk, en het is veel makkelijker te maken dan je zou denken! Dit boek bevat 20 verrassende basisbouillons en meer dan 80 hartverwarmende gerechten die je daarmee kunt maken. De recepten in het boek zijn geïnspireerd op de Italiaanse, Franse, Midden-Oosterse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Verrassend en rijk van smaak en, zoals je mag verwachten van een foodstylist en -fotograaf, prachtig in beeld gebracht.

Recept voor rodelinzen-dadelsoep met pittig gehakt

Rode linzen - dadelsoep. Tekst en beeld © Marianne Snel.

Rode linzen - dadelsoep. Tekst en beeld © Marianne Snel.

RODELINZEN-DADELSOEP MET PITTIG GEHAKT
Rundvleesbouillon | Bereidingstijd: 30-40 MINUTEN
Dit is een van mijn favorieten. De dadels geven de soep iets heel lekker zoets en in combinatie met het pittige gehakt smaakt dat werkelijk magisch. Het is ook een soep die je prima doordeweeks kunt maken. Geef er lekker een stuk platbrood bij en maak wanneer je tijd hebt heerlijke Turkse pides met tomaten & sucuk.

2 EL OLIJFOLIE
1 UI, GESNIPPERD
1 TEEN KNOFLOOK, FIJNGEHAKT
2 STENGELS BLEEKSELDERIJ, IN DUNNE BOOGJES
½ TL VENKELZAAD
½ TL KANEELPOEDER
2 EL TOMATENPUREE
50 G MEDJOULDADELS, IN STUKJES
450 ML RUNDVLEESBOUILLON,
100 G RODE LINZEN
1 BLIK POMODORINITOMATEN (400 G)
ZOUT EN PEPER

TOPPING:
½ TL KANEELPOEDER
1 TL CHILIVLOKKEN
½ TL VENKELZAAD
150 G RUNDERGEHAKT
2 TAKJES BLADPETERSELIE, GROF GEHAKT

Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij. Voeg het venkelzaad, kaneelpoeder en de tomatenpuree toe en schep de dadels erdoorheen. Bak 2 minuten mee.

Schenk de bouillon erbij. Schep de linzen en de tomaten met het sap erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Maak ondertussen de topping. Meng het kaneelpoeder, de chilivlokken en het venkelzaad door het gehakt en breng verder op smaak met zout en peper. Bak het gehakt in een droge koekenpan goudbruin.

Verdeel de soep over de kommen, schep het gehakt erop en garneer met de bladpeterselie. Bestrooi eventueel met nog wat extra chilivlokken en maak af met een straaltje olijfolie.

pro-mbookslibr2 : libris