Kookboekenweekblog: Spicy Chef

SPICY CHEF
Verhalen en recepten uit de keuken van de Lindehof

Chef Soenil, een Brabander met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond en eigenaar van 2-Michelin sterren restaurant de Lindehof in Nuenen, neemt je mee op een culinaire reis langs zijn leven.

Eten verbindt. Het is helend en het brengt mensen samen. “Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je dag is. Eten hoort erbij. Voor iedereen. Altijd”. Het is dé reden dat Soenil voor dit beroep heeft gekozen. Hij wil verhalen vertellen met zijn eten.

Het boek leest als een mooie reis. Gevuld met prachtige foto’s en receptuur van eenvoudig streetfood naar mooie, wat meer complexere gerechten tot een kijkje in de keuken van de Lindehof.

We gaan van relatief eenvoudige snacks en dips waarbij Bara natuurlijk niet mag ontbreken, naar de bekende roti met aardappel, bonen met rijst en kip en het eenpansgerecht moksi alesi met kousenband en pindasaus of bakkeljauw en kokos.

Soenil heeft ook enorm veel culinaire inspiratie opgedaan in zijn reizen naar onder andere Nepal, Vietnam, Peru en India. De mooiste ervaringen heeft hij opgedaan door samen te koken bij de mensen thuis. Hij leerde er alles over smaken, cultuur, beleving en de prachtigste verhalen. In zijn eigen keuken verwerkt hij de lessen en ideeën tot iets eigens.

Van de Indiase straatsnack Kachori maakt hij bijvoorbeeld een prachtig gerechtje met een dungesneden plakje Wagyu. India was voor hem een bijzondere en een hele emotionele reis. De enorme verschillen tussen arm en rijk raakten hem diep en hij voelde heel duidelijk zijn roots.

Madeleines uit 'Spicy Chef', gemaakt door Annemiek

Madeleines uit 'Spicy Chef', gemaakt door Annemiek

De tarbot met masala vada en bokking bouillon is het soort eten  waarin je ziet hoe hij zijn afkomst en de inspiratie uit zijn reizen om weet te zetten tot een buitengewoon mooi gerecht.

Ook de tandoori madeleines zijn een prachtig voorbeeld van een klassiek Frans geschoolde kok die zijn achtergrond onmiskenbaar heeft meegenomen in zijn keuken.

Verderop in het boek, wat overigens ook op de koffietafel niet misstaat, geeft hij ook het recept van zijn vermaarde rendang van spitskool prijs. Echt, ga dat maken! Zelfs hartstochtelijke carnivoren maak je hier heel blij mee.

Bij ons in de brasserie komen, zodra we weer open mogen, de tandoori madeleines zeker een keer voorbij.Brasserie Broese

Spicy Chef

Soenil Bahadoer ; Hassnae Bouazza

€ 49,99
In de keuken van Soenil Bahadoer komen Oost en West samen. In zijn tweesterrenrestaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen verrast hij de smaakpapillen van zijn gasten. Kosmopolitische gastronomie verrijkt Soenil met Surinaams- Indiase ingrediënten en smaken en het resultaat is oog- en tongstrelend. Op zijn borden vindt een volmaakte samensmelting plaats van Surinaams streetfood en haute cuisine. Soenil Bahadoer is als culinaire jazz-rock. Met ruim vijftig recepten vertelt de Spicy Chef het verhaal over zijn Surinaams-Indiase afkomst en de rol van eten binnen zijn familie: de lekkerste snacks, zoals een brioche met bakkeljauw en compote van gebrande tomaten, en gerechten als sukade-rendang met gemberbier-ijs, of het familierecept voor Surinaamse bami. De gerechten zijn maakbaar, uitdagend en verrassend en vormen zo een mooie afspiegeling van Soenils nieuwe Surinaams-Indiase keuken. ‘Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe Soenil Bahadoer zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen. Als geen ander integreert hij specerijen, kruiden en ingrediënten tot een harmonieus en uniek geheel. Soenil Bahadoer is meer dan ooit een van de bepalende figuren aan de top van de gastronomie in Nederland.’ — jury Gault&Millau Awards 2020, die Soenil verkoos tot Chef van het Jaar 2020 ‘Soenil Bahadoer is een van De Groten in Nederland.’ — culinair journalist Joël Broekaert in NRC Handelsblad
pro-mbookslibr3 : libris