Kookboekenweekblog: Inmaken

INMAKEN
Groente, fruit, diversen
Jonah Freud en Noni Kooiman

Inmaken was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Het overschot aan verse producten werd ingemaakt en bewaard voor een later tijdstip. Met het groeien van de welvaart verdween die noodzaak. Weggooien van voedsel is niet meer van deze tijd, dus inmaken is weer hip.

Ik vind Inmaken een groots en zeer uitgebreid boek. Daarbij is de vormgeving tof door zijn eenvoud, de teksten helder, nuchter en grappig. Het is ook bedoeld als leidraad om verder te experimenteren met de restjes uit keukenla of moestuin.

Het boek is ingedeeld in groente, fruit en diverse producten als zuivel, vis, vlees, noten, kruiden en paddenstoelen.

Recepten met chutneys van bijvoorbeeld aardappel -ja, echt waar- abrikozen, bieten en knolselderij. Gekonfijte artisjokharten tot venkel, allerlei lekkers in zuur of zoetzuur zoals mosselen en asperges.

Weet je dat je van een heleboel producten mosterd of mostarda kunt maken?Mostarda di frutta, bietenmosterd, gembermosterd, honingmosterd, mierikswortelmosterd, vijgenmosterd, kweeperenmosterd en gewone perenmostarda. Dat is weer eens wat anders om bij een borrelplankje te serveren!

Wat ik zelf een spannend recept vind is de gepekelde eidooier. De dooier wordt hard na het pekelen zodat hij over een gerecht geraspt kan worden en net dat beetje extra hartigheid geeft. Heerlijk over de pasta, een visje of over een salade.

Tomaten Chutney, Piccalilly en Rode Ui Pickels uit 'Inmaken', gemaakt door Annemiek

Tomaten Chutney, Piccalilly en Rode Ui Pickels uit 'Inmaken', gemaakt door Annemiek

Nog zo’n leuke: Perzische worteljam. Donders lekker en zó eenvoudig. Meer dan wortel, basterdsuiker en kardemom heb je eigenlijk niet nodig.

Kortom, je kunt je helemaal te buiten gaan aan het maken van pickles, relish, mosterd, jam en crèmes. Je kunt konfijten, fermenteren, smoren, pekelen, drogen. Inleggen in olijfolie, siroop of in de alcohol.

Het boek Inmaken is een enorm compleet naslagwerk geworden waar je nog jaren plezier aan kunt beleven.

Bij ons in de brasserie kon je het gemberbier al proeven en we hebben straks in ieder geval de piccalilly op de kaart.

Brasserie Broese

Inmaken

Jonah Freud ; Noni Kooiman

€ 25,00
Jonah Freud en Noni Kooiman geven in dit boek meer dan driehonderd recepten om fruit en groenten, maar ook vlees en vis in te maken en daarmee te bewaren voor later. Van kwetsenchutney en aardbeienjam tot het zelf inleggen van ansjovis en een pickle van watermeloenschil. Met het boek Inmaken kan iedereen thuis aan de slag.
pro-mbookslibr2 : libris