Bekroonde kinderboeken

De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn vandaag uitgereikt. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Deze boekenprijzen dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestond dit jaar uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Niels van Maanen, Loes Reichenfeld en Esmee Schenck de Jong.

Meer informatie

Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco - De tijdmachine de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de Amorfe. De prijzen werden uitgereikt op de tweede editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd en was te volgen via een livestream.

De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. Tijdens de Stemweken stemden maar liefst 50.000 kinderen op hun favoriete boek van vorig jaar.

Meer informatie