Muzikale boekpresentatie Tom Steenbergen 'Folkpioniers'

donderdag 20 april 2023 18:00
Muzikale boekpresentatie Tom Steenbergen 'Folkpioniers'

Folkliefhebbers kunnen op donderdag 20 april hun hart ophalen in onze winkel, want dan presenteert schrijver Tom Steenbergen zijn nieuwste boek ‘Folkpioniers’. Hierin beschrijft hij de kleurrijke geschiedenis van de folkmuziek aan de hand van nationale en internationale artiesten. Natuurlijk is er op deze avond live-muziek: Kees Maat (Fungus) en Jos van Workum (Deidre) laten de folknummers luid door de winkel klinken. Daar wilt u bij zijn, dus meld u nu aan voor deze muzikale boekpresentatie!

 

Over het boek:

Folkmuziek werd in ons kikkerlandje als ‘geitenharensokken muziek’ beschouwd. Folkliefhebbers waren alternatievelingen op sandalen; zweverige types met baarden in hippiekleding. Toen de Nederlandse folkgroep Fungus de bezetting uitbreidde met een gitarist met een Fender Stratocaster elektrische gitaar, een bassist en een drummer, veroorzaakte dat veel ophef. Geitenharensokken muziek en Stratocasters? Kon dat samengaan? Blijkbaar wel, want hun hit ‘Kaapren Varen’ haalde dankzij deze folkrockbewerking de Top 40.

De folk revival in Amerika was het voorbeeld. Had Bob Dylan, de aartsvader van de folk en woordvoerder van de protestgeneratie in 1965 op het Newport Folk Festival niet zelf een Stratocaster om zijn nek gehangen, tot afgrijzen van het puristische deel van zijn publiek? Zijn elektrisch versterkte song ‘Like A Rolling Stone’ werd een grote hit en sprak juist een nieuwe generatie aan.

Het boek ‘Folkpioniers’ schetst de ontwikkeling van de folk naar folkrock en singer-songwriters, waarbij Tom Steenbergen put uit zijn ervaringen en ontmoetingen met Nederlandse en buitenlandse artiesten.

Folkies van het eerste uur groeiden uit tot iconische singer-songwriters zoals Bob Dylan, Joni Mitchell, Cat Stevens, Nick Drake en Sandy Denny. Britse groepen zoals Fairport Convention en Steeleye Span inspireerden op hun beurt Nederlandse groepen ook folkrock te gaan maken.

 

Datum: donderdag 20 april | Tijd: 18.00 - 20.00 uur | Toegang gratis

17.30 uur: inloop.
18.00: Start programma. Matthijs Linnemaan van OOR interviewt Tom Steenbergen. Aansluitend de uitreiking van het eerste exemplaar.
18.40 uur: Muzikale bijdrage van Kees Maat van Fungus samen met bassist Jos van Workum van de groep Deirdre
19:00 uur: napraten en signeren
20.00 uur: einde van de avond

Wilt u bij deze boekpresentatie aanwezig zijn, meld u dan aan via [email protected]


Tom Steenbergen (1949) heeft in vele takken van de muziekbranche gewerkt: als agent voor buitenlandse artiesten en vanuit zijn functies als perschef, labelmanager en marketingmanager bij Polydor Nederland en directeur bij Polygram International, nu Universal Music, leerde hij de wereld van de popmuziek van binnenuit kennen. Van zijn hand verschenen ook de boeken ‘Poppioniers’ (2017), ‘Popparadijs Nederland’ (2020) en ‘50 jaar Toppop’ (2020). Verder werkte hij mee aan de Oor Pop-Encyclopedie.

pro-mbooks3 : libris