Lezing Willem van der Ham 'Reuzenarbeid'

zondag 31 oktober 2021 15:00
Lezing Willem van der Ham 'Reuzenarbeid'

Een prachtig event in Maand van de Geschiedenis: een lezing van Willem van der Ham over zijn boek Reuzenarbeid. In dit imposante boek - in meerdere opzichten - brengt de auteur door middel van foto’s en verhalen de enorme bouwprojecten tot leven die in Nederland tussen 1861 - 1918 plaatsvonden. Dit bijzondere verhaal wilt u zeker horen, dus schrijf u snel in!

Over het boek:

‘Reuzenarbeid’ brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861 – 1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee. Ook Rotterdam kreeg een Nieuwe Waterweg. In Nederland lag ’s-wereld grootste sluis en Europa’s grootste spoorbrug. Er werd ‘reuzenarbeid’ verricht. De Nederlandse aannemerij werd een volwassen bedrijfstak. Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Willem van der Ham heeft deze bijzondere collectie eerste Nederlandse landschapsfoto’s herontdekt en voor vertelt daarbij het verhaal van het ontluikende land.

Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw TU Delft: “Het boek toont Nederland zoals u het nog nooit eerder heeft gezien. Ik vind het zeer belangrijk dat deze bijzondere foto’s onder de aandacht van de Nederlanders worden gebracht. De cultuurhistorische waarde ervan is enorm. Het is mooi om die te verbinden met de maatschappelijke en ruimtelijke opgaven waarvoor Nederland nu staat. Het investeren in de toekomst was toen van groot belang en nu al evenzeer.”

 

Datum: zondag 31 oktober | Aanvang: 15.00 uur

Toegang: gratis

Wilt u bij de lezing aanwezig zijn, meld u dan aan via klantenservice@broese.nl

 

Willem van der Ham is historicus en geograaf. Hij schreef onder meer Twee eeuwen Rijkswaterstaat, Hollandse Polders, Ooggetuigen van de Watersnood 1953 en de biografieën van Cornelis Lely en Johan van Veen. Met bijdragen van Anneke van Veen, Maartje van den Heuvel, Mieke Jansen en Mattie Boom.

pro-mbooks3 : libris