Lezing: Govert Schilling ‘De olifant in het universum’

woensdag 9 maart 2022 19:00
Lezing: Govert Schilling ‘De olifant in het universum’

Govert Schilling is dé man die in begrijpelijke taal inzichtelijk maakt wat we niet kunnen zien: de ware aard van donkere materie uit onze mysterieuze kosmos. In zijn boek 'De olifant in het universum' vertelt hij op geheel eigen wijze hierover. Het is een van de grootste onopgeloste vraagstukken in de moderne sterrenkunde: wat is de ware aard van donkere materie. 85% van alle massa in het heelal bestaat eruit, maar hoewel er al tientallen jaren jacht op wordt gemaakt, weet niemand wat het precies is. Wie zou dit raadsel deze avond beter kunnen toelichten dan Govert Schilling!

Over het boek:

Het is een van de grootste onopgeloste vraagstukken in de moderne sterrenkunde: de ware aard van donkere materie. 85% van alle massa in het heelal bestaat eruit, maar hoewel er al tientallen jaren jacht op wordt gemaakt, weet niemand wat het precies is. Met de ontdekking van de al even mysterieuze donkere energie en met de twijfels aan onze opvattingen over de zwaartekracht lijkt het raadsel er alleen maar ingewikkelder op te worden.

Op zijn geheel eigen, toegankelijke wijze belicht Govert Schilling de geschiedenis van de zoektocht naar donkere materie en het actuele onderzoek naar deze 'olifant in het universum'. Hij bezoekt sterrenwachten en ondergrondse laboratoria, raadpleegt topwetenschappers en praat met Nobelprijswinnaars. In begrijpelijke taal maakt Govert inzichtelijk wat we niet kunnen zien en beschrijft hij wat dit onopgeloste raadsel ons leert over onze mysterieuze kosmos.

De pers over dit boek:

‘Het zijn de fijne verhalen, tussen de natuurkundige theorieën door, die de zoektocht tot leven brengen en het boek spannend houden tot het einde. Schilling schetst een completer beeld van de pioniers dan andere boeken over donkere materie.’ NRC Handelsblad****

‘Donkere materie: niemand weet wat het precies is, waar het is en hoe het eruitziet. Het is de ‘olifant in het universum’, zoals wetenschapsournalist Govert Schilling het noemt. Hij zet op een rijtje wat we wel, en vooral niet weten.’ Quest

‘Een voortre­ffelijk overzicht van het mysterie van de donkere materie. De nieuwste inzichten en mogelijke verklaringen worden uitstekend uiteengezet. Een boek dat ik iedereen die in ons heelal geïnteresseerd is van harte kan aanbevelen.’ - Ed P.J. van den Heuvel, emeritus hoogleraar sterrenkunde Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit van Brussel

 

Datum:  Woensdag 9 maart | Aanvang: 19.00 uur | Toegang € 7,50

Programma:

Inloop: 18.30 uur

Aanvang lezing: 19.00 uur

Vragen en signeren: 20.15 – 20.30

Aansluitend borrelen tot: 21.00 uur

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn meld u dan aan via klantenservice@broese.nl

Wij volgen het RIVM advies. Let dus op uw veiligheid en de veiligheid van anderen.

 

Govert Schilling (1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over.[1] Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Planetarium, Sesamstraat en Melkweg (1992) is door Children’s Television Workshop, de producent van het Amerikaanse televisieprogramma Sesamstraat, onderscheiden met een ‘Award of Excellence’.

Hij ontving in 1989 samen met ESA-astronaut Wubbo Ockels de Simon-Stevinkijker voor zijn bijdragen aan de popularisering van de sterrenkunde. Zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap werd in 2002 beloond met de Eureka!-oeuvreprijs van de Stichting Weten en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Schilling werd in 1998 fulltime wetenschapsjournalist en publicist. Zijn sterrenkundige bijdragen verschenen onder andere in het zaterdagse wetenschapskatern van de Volkskrant, de weekbladen Intermediair, Technisch Weekblad en Vrij Nederland, de maandbladen Eos, National Geographic en Grasduinen, het Amerikaanse maandblad Sky & Telescope, het Amerikaanse weekblad Science en het Engelse weekblad New Scientist.

Hij heeft tot dusver circa dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen geschreven, vertaalde veel titels op sterrenkundig gebied en schrijft ieder jaar het Jaarboek Sterrenkunde.

 

pro-mbooks3 : libris