Lezing en signeren Saskia Goldschmidt: ‘Kukuruznik’

zondag 18 juni 2023 14:00
Lezing en signeren Saskia Goldschmidt: ‘Kukuruznik’

Op zondag 18 juni geeft schrijfster Saskia Goldschmidt een lezing over haar historische roman ‘Kukuruznik’ (verkrijgbaar vanaf 8 juni). Voor deze roman deed Goldschmidt onderzoek naar de levens van vrouwelijke piloten, die moedig meevochten- en vlogen tijdens de wereldoorlogen maar wiens verhalen veelal vergeten zijn. De schrijfster zal over de research voor haar roman vertellen en naderhand signeren. Wilt u meeluisteren, meld u dan aan!


Over ‘Kukuruznik’:

Goldschmidt verweeft een aangrijpend familieverhaal met de geschiedenis van moedige vrouwelijke pioniers in de vliegkunst

Noa erft bij het overlijden van haar vader een kist met papieren. Het zijn verhalen over vliegeniersters die in de begintijd van de luchtvaart wereldwijd in wankele vliegtuigjes stapten om records te breken. Rosy Rose bijvoorbeeld, de eerste Amerikaanse zwarte pilote, en de jonge vrouwen in het Sovjetleger die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kukuruzniks in het donker leerden vliegen. En er zijn brieven van een jonge moeder aan haar verongelukte echtgenoot.

Aanvankelijk is het Noa een raadsel waarom haar liefdevolle maar zwijgzame vader zich zo hevig interesseerde voor deze vrouwen, die allen braken met de conventies van hun tijd. Maar met de bestudering van zijn nalatenschap komt ook het besef dat hierin het raadsel van haar familiegeschiedenis ligt. Een geschiedenis die ook in Noa diepe sporen heeft achtergelaten.

‘Kukuruznik’ is een rijke en zorgvuldig gecomponeerde roman over moed en veerkracht: over de kunst om in het donker te leren kijken.

 

Datum: zondag 18 juni | Tijd: 14.00 - 16.00 uur | Toegang is gratis

Inloop: 13.30 uur

Aanvang lezing: 14.00 uur

Napraten en signeren: 15.00 uur

Einde middag: 16.00 uur

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn, meld u dan aan via [email protected]


Saskia Goldschmidt werkte als theaterdocent en ontwikkelde projecten voor het basis- en voort­gezet onderwijs. Ze debuteerde in 2011 met Verplicht gelukkig, portret van een familie, waarin ze haar zoektocht naar haar verzwegen Joodse familiegeschiedenis beschrijft. In 2012 verscheen de succesvolle roman De hormoonfabriek, daarna volgden De voddenkoningin en Schokland. Ook bezorgde ze Dagboek uit Bergen-Belsen van Renata Laqueur. Kukuruznik is haar eerste roman bij Meulenhoff.

 

pro-mbooks3 : libris