Interview, Q&A en signeren Arnon Grunberg 'De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood'

dinsdag 17 oktober 2023 19:00
Interview, Q&A en signeren Arnon Grunberg 'De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood'

Sinds de verschijning van Arnon Grunberg’s nieuwe boek ‘De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood’ heeft het verhaal veel losgemaakt. Discussies over (Europese) grenzen en wie bepaalt waar een ander thuishoort was en is nog steeds een heet hangijzer. Op 17 oktober gaat Grunberg met journalist Rob van Scheers in gesprek over zijn veelbesproken boek, en zal hij ook ingaan op vragen uit het publiek. Daarna is er ruimte voor signeren. Wilt u bij deze avond aanwezig zijn, meld u dan aan!

 

Over ‘De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood’:

De bewaakte grensovergang is waar de staat iedereen als verdachte beschouwt. Daar moet men zijn onschuld bewijzen. Daar wordt verschil gemaakt tussen ingezetenen en niet-ingezetenen. Want hoezeer sommige grenzen ook onzichtbaar zijn geworden, zij markeren nog altijd het punt waar de ene wet ophoudt en de andere begint. Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot. Arnon Grunberg reisde af naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen. Grunberg onderzoekt hoe onze grenzen altijd weer verdronkenen en geredden produceren. Hij vergeet daarbij de geschiedenis van de Europese grenzen en vluchtelingen niet. Zonder geschiedenis immers geen heden.

 

Datum: dinsdag 17 oktober | Tijd: 19.00 t/m 21.30 uur | Toegang €8,50- incl. koffie/thee en borrel

19.00 uur: inloop
19.30 uur: aanvang interview
20.15 uur: start Q&A
20.45 uur: signeersessie en borrel
21.30 uur: einde avond

Wilt u bij dit interview aanwezig zijn, meld u dan aan via [email protected]

 

Arnon Grunberg (1971) is schrijver en columnist. Hij debuteerde op drieëntwintigjarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen (1994) waarvoor hij werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Hij won twee keer de AKO literatuurprijs, twee keer de Gouden Uil en één keer de Libris Literatuurprijs. Zijn werk is in 30 talen vertaald. Onder het heteroniem Marek van der Jagt schreef Grunberg de romans De geschiedenis van mijn kaalheid (2000) en Gstaad 95-98 (2002). Grunbergs oeuvre is in 2009 bekroond met de Constantijn Huygensprijs en in 2022 met de P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeer Prijs.

 

pro-mbooks3 : libris