Interview en signeren Tommy Wieringa 'Nirwana'

woensdag 4 oktober 2023 19:30
Interview en signeren Tommy Wieringa 'Nirwana'

Er wordt al lang met smart naar uitgekeken, en vanaf 19 september ligt het boek dan eindelijk in de winkel: ‘Nirwana’, de nieuwe roman van Tommy Wieringa! Zijn vorige boeken als 'De heilige Rita', 'Dit zijn de namen' en 'Joe Speedboot' werden door critici en lezers omarmd, dus dat belooft veel goeds voor zijn nieuwe roman. Om 'Nirwana' te vieren komt de schrijver op woensdag 4 oktober naar Broese voor een interview. Journalist Rob van Scheers zal Wieringa vragen stellen over zijn nieuwe roman en hierna is er ruimte om te signeren. Wilt u meeluisteren, meld u dan aan!

 

Over 'Nirwana':

De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van een kleinzoon. Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist?
Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te doen?

‘Nirwana’ is een wervelend epos over een familie die generatie na generatie de verovering van de aarde najaagt, ook wanneer blijkt dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.

 

Datum: woensdag 4 oktober | Tijd: 19.00 t/m 21.30 uur | Toegang: €8,50- incl. koffie/thee en borrel

19.00 uur: inloop
19.30 uur: aanvang interview
20.30 uur: vragen uit het publiek en signeren
21.30 uur: einde avond

Wilt u bij dit interview zijn, meld u dan aan via [email protected]

 

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte , een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad . Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep . Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.
In mei 2009 verscheen Caesarion , dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Pieter Steinz van NRC Handelsblad meldde over de roman het volgende: "Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort." Caesarion werd ook in de buitenlandse pers geprezen, zo schreef Le Figaro : ‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz , J.M. Coetzee met In ongenade en Philip Roth met Alleman . Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen.’ In een 'starred review' in Publishers Weekly werd de hoge inzet van Wieringa's roman geroemd: 'In Caesarion speelt Wieringa met het mes op tafel.'
In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen , dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. The Times Literary Supplement schreef over de roman: 'Highly intelligent. Tommy Wieringa will make you think and keep you reading eagerly to the final page.' The Guardian roemde de roman als een 'timeless tale of migration'.
Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw , waarover The Guardian het volgende noteerde: 'Je beseft dat je met een waarlijk groot schrijver te maken hebt als je gaandeweg bij geen enkel woord meer vraagtekens zet.'
In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak , in 2016 gevolgd door een keuze uit Wieringa's Europese reisverhalen uit Ik was nooit in Isfahaan en Honorair Kozak onder de titel Vrouwen van de wereld .
Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi (voorjaar 2017). In oktober 2017 verscheen zijn verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De heilige Rita is bekroond met de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap.
In 2019 verscheen Totdat het voorbij is , een keuze van de mooiste verhalen over zijn kinderen.
In februari 2021 volgde Gedachten over onze tijd , waarin Wieringa excelleert als columnist. Zijn stukken geven een indringende analyse van de ontregelingen van onze tijd en zetten daarmee aan tot verder denken en het zoeken naar oplossingen. 19 september 2023 verschijnt zijn nieuwe roman Nirwana.

 

pro-mbooks3 : libris