Dido Michielsen en Thom Hoffman interviewen elkaar!

dinsdag 21 maart 2023 19:30
Dido Michielsen en Thom Hoffman interviewen elkaar!

Op dinsdag 21 maart vindt er een speciaal interview plaats bij Broese! Tijdens een uniek evenement gaan auteur Dido Michielsen en geschiedschrijver, acteur en fotograaf Thom Hoffman met elkaar in gesprek! Het onderwerp is Nederlands-Indië waar de roots van zowel Michielsen als Hoffman te vinden zijn. Beide gaan het gesprek in vanuit hun eigen visie en achtergrond en dat maakt deze avond juist zo interessant! Wilt u bij dit interview aanwezig zijn, meld u zich dan snel aan!

 

Over ‘Engel en kinnari’:
Louisa dwaalt door haar leven: ze heeft nooit geleerd hoe ze kind noch moeder moet zijn. Als pleegkind is ze op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt er hevig naar te weten wie haar biologische ouders zijn en hoopt dat het vinden van haar moeder een einde zal maken aan haar onzekerheid en eenzaamheid. Maar haar omgeving beweert dat haar afkomst er niet toe doet: haar moeder was waarschijnlijk een njai, de concubine van een Nederlander. Iemand die je maar beter dood kunt zwijgen, omdat het een schande is als je buiten een wettig huwelijk wordt geboren. Louisa mag van geluk spreken, want als erkende Indo-Europese hoort ze bij de blanke, superieure overheersers van Nederlands-Indië. Maar als ze in de spiegel kijkt, ziet ze iets heel anders.

Door veel te lezen probeert Louisa te ontsnappen aan haar dodelijk saaie huisvrouwenbestaan in het welvarende Buitenzorg. De vriendschap met een vrouw van Chinese afkomst en haar Javaanse secretaris, twee buitenstaanders waar de Europese gemeenschap op neerkijkt, opent nieuwe deuren voor haar. Ze geven haar de vleugels van de kinnari, de mythische liefdesgodin, waardoor Louisa eindelijk leert om haar eigen keuzes te maken. Totdat ze zichzelf op een dag terugvindt als de verzorgster van haar zieke man en haar oude tante. Ook al noemen ze haar een engel, haar vleugels is ze kwijt.

Uiteindelijk besluit ze om alsnog op zoek te gaan naar haar moeder om uit te vinden wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari. Hoewel haar zoektocht anders verloopt dan verwacht, krijgt ze toch een antwoord op deze vraag en voelt ze eindelijk waar ze thuishoort. 

 

Over ‘Indië, betovering en desillusie’:
Hoffmans fotoboek over Nederlands-Indië, Een verborgen geschiedenis, werd gekozen tot beste geschiedenisboek van 2020 en de bijbehorende tentoonstelling ‘Dossier Indië’ was uiterst succesvol.

‘Indië, betovering en desillusie’ is de levenslange zoektocht van Thom Hoffman naar de echte geschiedenis van Nederlands-Indië. Zijn grootmoeder, van gemengde afkomst, vertelde mooie, nostalgische verhalen en boven zijn kinderbed hing de huid van een door zijn opa geschoten tijger. Hoffman raakt gefascineerd door het verre land en wordt, als hij ouder is, een verwoed verzamelaar van boeken en documenten over Indië. En hoe meer hij leest, hoe duidelijker de contouren zich aftekenen van een vrijwel onbekend gebleven beeld van de kolonie onder Nederlands gezag.
De Indische sfeer van nostalgie, in witte pakken naar het vaderland verlangende kolonialen en de tijd van tempo doeloe blijken een mythe, een droombeeld, een betovering. De werkelijkheid van de koloniale samenleving is veel complexer, lastiger, angstaanjagender en beschamender dan de vergeelde foto’s en mooie verhalen hem lieten geloven. Dat wat in al die geschiedverhalen werd toegedekt – de koloniale misstanden, de zogenoemde politionele acties en zoveel meer – wordt door Hoffman op overtuigende wijze onthuld.

‘Indië, betovering en desillusie’ is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de donkere waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie.

De Boekenweek 2023 (11 t/m 19 maart) heeft als thema 'Ik ben alles'. Kijk voor meer informatie hier>>

 

Datum: dinsdag 21 maart | Tijd: 19.30 uur | Toegang €10,- incl. koffie/thee en borrel

Inloop: 19.00 uur | Aanvang interview: 19.30 uur | Vragen uit het publiek en aansluitend signeren | Einde: 21.00 uur

Wilt u bij dit interview aanwezig zijn, meld u dan aan via [email protected]

 

Dido Michielsen (1957) is een Nederlands schrijfster. Ze schreef diverse non-fictie boeken, waaronder biografische werken. In 2019 verscheen haar debuutroman ‘Lichter dan ik’. Michielsen won de Nederlandse Boekhandelsprijs in 2020. Michielsen stamt af van een njai, de bijvrouw van een Hollandse man in Indië.

Thom Hoffman (1957) speelde sinds 1981 in ruim 80 speelfilms en televisieseries. Afwisselend werkt Hoffman ook als fotograaf en documentairemaker. Hij fotografeerd vanaf 1991 voor diverse kranten en tijdschriften. Hoffmans werk is realistisch, journalistiek, meestal in zwart-wit. De boeken ‘Een verborgen geschiedenis’ en ‘Indië, betovering en desillusie’ laten samen met de tentoonstelling ‘Dossier Indië’ een indrukwekkend en beklemmend beeld van Indonesië zien.

pro-mbooks3 : libris