Boekpresentatie Wilfred Scholten ‘Dansen op het dodenkoord’

dinsdag 11 april 2023 15:30
Boekpresentatie Wilfred Scholten ‘Dansen op het dodenkoord’

Een presentatie van een spannend oorlogsboek over onderduiken, hulp en verraad, maar tegelijkertijd een boek over de psychische nasleep bij iemand die diep in het verzet betrokken was. Iemand als Henk Das. Het geeft een goed beeld van zijn werk bij de Stichting 1940-1945. Politicoloog en freelancejournalist Wilfred Scholten schreef ‘Dansen op het dodenkoord’ en wordt geïnterviewd door historicus en journalist Ad van Liempt. Wilt u bij deze boekpresentatie aanwezig zijn meld u dan aan!

 

Over het boek: Na de Tweede Wereldoorlog wist niemand wat de psychische nasleep van een leven als verzetsstrijder zou zijn. Henk Das ondervond dat aan den lijve. Als een van de weinige leiders van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers had hij steeds op miraculeuze wijze weten te ontsnappen aan de Duitse bezetter, terwijl veel van zijn mede-verzetsstrijders waren gearresteerd en terechtgesteld. De oorlog hield nooit op voor Henk Das. Na de bevrijding motiveerde het verdriet om het verlies van zijn makkers hem ertoe om de weduwen en wezen van deze verzetslieden te gaan helpen via de Stichting 1940-1945. Dat kostte hem wel zijn mentale en fysieke gezondheid. Hij werd op 53-jarige leeftijd arbeidsongeschikt verklaard. Pas jaren later zou de posttraumatische-stressstoornis (PTSS) worden erkend als een aandoening van een mens die heeft geleden onder hevige spanningen. Door het verhaal van Henk Das kunnen we dat beter begrijpen. Een oorlog kent geen helden, alleen slachtoffers die dansen op het dodenkoord.

 

Datum: dinsdag 11 april | Tijd: 15.30 uur | Toegang gratis

Inloop: 15.00 uur

Aanvang: 15.30 uur

Sluiting: 18.00 uur

Wilt u bij deze boekpresentatie aanwezig zijn, meld u dan aan via [email protected]

 

Wilfred Scholten (1964) is politicoloog en freelancejournalist voor onder andere dagblad Trouw. Hij is veelzijdig actief in de media, werkte als verslaggever voor KRO-NCRV, schreef boeken over de opkomst en ondergang van PvdA-leider Lodewijk Asscher en over familiebedrijven in de techniek. Voor ‘Mooie Barend’, zijn biografie over oud‑premier Barend Biesheuvel, kreeg hij de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Ad van Liempt (1949) is historicus en journalist. Na een loopbaan in de dagbladjournalistiek en bij de televisie (NOS-Journaal, Studio Sport, NOVA) was Van Liempt een van de grondleggers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Ook was hij eindredacteur van talloze uitzendingen over politiek en actuele evenementen, en van de succesvolle tv-serie De Oorlog. Vanaf 1994 publiceerde hij regelmatig boeken over historische onderwerpen, vooral over de tweede wereldoorlog. De bekendste zijn ‘Kopgeld’, ‘De Oorlog’, ‘Na de Bevrijding’ en ‘Aan de Maliebaan’. Voor zijn televisiewerk kreeg hij een ere-Nipkowschijf, voor zijn werk als auteur en programmamaker een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Van Liempt is een veelgevraagd spreker.

pro-mbooks2 : libris