Avond Alliance Française over Leïla Slimani: gast Gertrud Maes

woensdag 8 februari 2023 19:30
Avond Alliance Française over Leïla Slimani: gast Gertrud Maes

Op woensdag 8 februari organiseren wij een literaire Franse avond rondom een van de meest besproken Franse schrijfsters van dit moment: Leïla Slimani. Deze auteur heeft al verschillende spraakmakende romans op haar naam staan, waaronder haar onlangs verschenen boek ‘Kijk ons dansen.’ Tijdens deze avond zal de Nederlandse vertaler van Slimani’s werk, Gertrud Maes, aanwezig zijn, en meer vertellen over Slimani’s oeuvre. U bent van harte welkom om aan te schuiven, dus meld u snel aan (óók als u lid bent van de Alliance Française)!

 

Literair talent Leïla Slimani (1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver; binnenkort zal ze worden geïnterviewd in het tv-programma Wintergasten.  In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman ‘Chanson douce’, in het Nederlands vertaald door Gertrud Maes en uitgeven met als titel ‘Een zachte hand’. Gertrud Maes vertaalt Franse literatuur waaronder veel boeken van Leïla Slimani.
Met haar derde roman ‘Mathilde’ veranderde Slimani van richting. Ze wilde het schrijven veranderen. Groter, meer ruimte en lange jaren, een personage volgen van kindertijd tot dood. Het boek werd een enorme hit. ‘Mathilde’ is het eerste deel van de trilogie ‘Het land van de anderen’. Het verhaal is gebaseerd op Slimani’s eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd. Haar nieuwste roman ‘Kijk ons dansen’ is deel twee in de serie.

Over het boek: 

Marokko, 1968: Amine heeft zijn dorre terrein omgevormd tot een bloeiend boerenbedrijf. Hij en zijn vrouw Mathilde behoren nu tot een nieuwe bourgeoisie. Ze leggen zelfs een zwembad aan, om deze nieuwe status kracht bij te zetten. Maar hun zoon Selim heeft helemaal geen zin om de boerderij over te nemen en vlucht naar het hippieparadijs Essouira. Dochter Aïsha wordt gynaecologe en trouwt met een idealistische economiestudent. Ze geloven in een maakbare toekomst, maar dan raakt het land in de greep van een steeds strenger regime...

 

Datum: woensdag 8 februari | Tijd: 19.30 t/m 21.30 uur | Toegang € 7,50 voor niet-leden

Gratis toegang voor leden van de Alliance Française. 

Inloop: 19.00 uur | Aanvang: 19.30 uur | Einde avond: 21.30 uur

Wilt u bij deze avond aanwezig zijn, meld u dan aan (óók als u lid bent van de Alliance Française) via [email protected]

 

Slimani’s werk wordt door critici bewonderd omdat ze voor spannende en controversiële perspectieven kiest. Zo gaat haar roman In de tuin van het beest over een vrouw die seksverslaafd is en vermoordt een oppas in Chanson Douce op schokkende wijze twee kinderen. In de New Yorker zei Slimani over haar werk dat ze schrijft over de dingen waar ze het meest bang voor is. Leïla Slimani werd in 2017 door de Franse President Macron benoemd tot Ambassadeur van de Franse taal en cultuur en ze is dit jaar de voorzitter van de jury van de vermaarde internationale Booker Prize.

pro-mbooks3 : libris